Asencio acusa a Solbes de "intentar asfixiar als ajuntaments" i li insta que "injecte el finançament necessari per cobrir servicis que no li corresponen"

Asencio acusa a Solbes de
Icono fecha
26-03-2009

26. Mar. 2009.- El vicesecretari de Política autonòmica i Local del Partit Popular de la Comunitat Valenciana, Cèsar August Asencio, hi ha acusat hui al vicepresident segon i ministre d'Economia, Pedro Solbes, de “intentar asfixiar als ajuntaments” i li ha instat que “injecte el finançament necessari per cobrir servicis que no li corresponen”.

Asencio ha qualificat les declaracions de Solbes en el ple del Congrés de “un autèntic desvergonyiment”, ja que “mirar cap a un altre costat respecte al deute de les administracions locals és crear més crisi en els ajuntaments” i ha recordat que els consistoris són “l'administració més pròxima als ciutadans, la que dóna resposta immediata a les seues necessitats i de la que depenen un important nombre de xicotets comerciants i proveïdors, per tant, un motor de benestar”. “Dir que no als ajuntaments és negar la qualitat de vida als ciutadans”, li ha recordat a Solbes.

De la mateixa manera, el dirigent popular ha assegurat que “el Fons d'Inversió Local és un engany”, ja que “el que ens dóna d'una banda Zapatero ens ho lleva per un altre”. Així, ha recordat que el Pla socialista per a municipis “incrementarà el gasto de manteniment dels ajuntaments mentres que l'Executiu central ens retalla finançament”.

En esta línia, ha denunciat que “els ajuntaments són els que paguen l'import en concepte d'IVA de l'ingrés de les inversions previstes en el Fons d'Inversió Local, uns 1.103 milions d'euros aproximadament”, per això, ha exigit que “es reinvertisquen de nou en les entitats locals perquè puguen suportar d'una manera digna el capítol que més preocupa als alcaldes i als responsables públics com és el capítol del gasto corrent”.

Asencio, ha criticat el “retall de transferències corrents de l'Estat a les administracions locals en mil milions de d'euros de la participació dels ingressos de l'Estat amb què cofinança el manteniment del funcionament dels servicis públics municipals atenent el mandat de la Constitució” i ha lamentat que “alguns ajuntaments ja han rebut un retall d'entre el 10% menys de les liquidacions a compte”.

A més, el dirigent del PPCV ha exigit al Govern de Zapatero que “aplic recursos addicionals perquè puguen servir de compensació a les competències que no són pròpies i que assumixen els ajuntaments per ser els més pròxims als ciutadans, perquè suposen com mitja el 30% del gasto”.

De la mateixa manera, ha recordat que l'Estat és el que legisla els recursos que poden cobrar els ajuntaments, per la qual cosa “els tributs municipals que assigna l'Estat per la crisi econòmica tenen menys poder recaptatori que abans” i ha afegit que “hi ha un dèficit econòmic municipal, per la qual cosa l'Estat ha d'articular mesures compensatòries perquè els ajuntaments puguen cobrir els seus pressupostos i continuar atenent les necessitats dels veïns”.

Finalment, el vicesecretari de Política autonòmica i Local del PPCV ha lamentat que la “recepta” de Solbes siga que “El Govern central resolga malament la crisi, passats diners a les administracions locals per a pagar un pla extraordinari als ajuntaments, provoca un augment del gasto corrent i porta a la crisi als consistoris i en conseqüència als proveïdors i comerciants locals al retallar servicis”.

Compartir