El GPP exigix a Medi Ambient la recuperació immediata de les brigades de gestió de plagues

El GPP exigix a Medi Ambient la recuperació immediata de les brigades de gestió de plagues
Icono fecha
31-01-2016

31. gener. 2016.- El Grup Parlamentari Popular ha presentat en Les Corts una iniciativa per a instar al Consell a la recuperació immediata de les brigades de gestió de plagues, després que no existisca comanda d'esta labor en la Conselleria d'Agricultura des del passat 23 de desembre de 2015.
 
Així ho ha explicat la portaveu de medi ambient del GPP, Elisa Díaz, el qual ha denunciat “la deixadesa, abandó, i omissió de gestió de la Conselleria de medi ambient sobre plagues en un moment crucial, en el període de realitzar els treballs necessaris perquè la processionària o el tomicus no causen danys, i previndre plagues de mosquit tigre”.
 
Díaz ha alertat del perill que suposa per a les muntanyes valencianes la desaparició d'estes brigades que lluiten contra les plagues. “Estem en un moment delicat, amb absència de precipitacions, ambient molt sec i altes temperatures, la qual cosa afavorix la proliferació de plagues”, ha assenyalat. “La Conselleria de medi ambient deixa la processionària, al tomicus i al mosquit tigre acampar a gust per tota la Comunitat. Portem ja més d'un mes sense brigades i estem en el moment més crític”, ha reiterat.
 
Díaz ha recordat que a la tardor de 2013 van sorgir focus de tomicus per la debilitat de l'arbratge produïda per la greu sequera, “però l'anterior Conselleria va actuar immediatament i va emetre l'Orde 25/2014, de 29 d'octubre, que declara obligatori i d'utilitat pública el tractament per al control de tomicus destruens que afecta les pinedes en els municipis de la Comunitat Valenciana més afectats per la sequera”.
 
Respecte al mosquit tigre, la portaveu de medi ambient ha qualificat de “vergonya” la postura de la Conselleria. “Es va a limitar a assessorar als ajuntaments i a autoritzar actuacions perquè altres actuen contra esta plaga. Una vegada més es llaven les mans i deleguen a altres institucions treballs en què la Conselleria també hauria de participar a peu de camp”.
 
“Que la contractació de les brigades que s'encarregaven de dur a terme estos treballs finalitzaria era previsible, per la qual cosa excusar-se en problemes amb l'interventor no és una resposta vàlida, i molt menys sabent que dies després de finalitzar la contractació de les brigades de plagues, es van despedir a altres 200 treballadors de VAERSA, i eixe mateix dia, a causa de la pressió sindical, sí que van ser capaços de manar la comanda necessària per a tornar a contractar a eixos 200 treballadors”, ha recordat la diputada popular.
 
“Sin embargament des del Govern de Puig han demostrat una enorme irresponsabilitat no renovant L'encàrrec de gestió de plagues forestals, per un costat pels treballs d'estudi i investigació que es venien fent des de 1996, treballs que es van a posar a perdre per esta parada en la comanda, així com els treballs anuals sobre prospecció fitosanitària que servia per a una posterior planificació en les actuacions sobre control de plagues, i que també es veuen afectats amb esta parada, i per un altre costat pels treballs de camp dels brigadistes per a aplacar les plagues”, ha continuat.

Compartir